Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (2024)

Hibiscus is een prachtige plant. De grote trompetbloemen vind je in verschillende kleuren, afhankelijk van de variëteit. Je kunt de hibiscusfamilie grofweg verdelen in twee hoofdtypen: winterharde, bladverliezende hibiscus (Hibiscus syriacus) en tropische, groenblijvende hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis). Deze plantengids gaat over Hibiscus rosa-sinensis, die ook wel Chinese roos wordt genoemd.

Botanische naam: Hibiscus rosa-sinensis

Gewone naam: Chinese roos

Type: Kamerplant

Kenmerken:

Bloem

Ga snel naar:

  • Hibiscus: twee families
  • Hibiscus binnen standplaats
  • Chinese roos verzorgen
  • Problemen oplossen bij Hibiscus rosa-sinensis
  • Tips voor het kopen van Chinese roos
  • Meer lezen

Jan

Feb

Maa

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Planten

Bloei

Vermeerderen

Snoeien

Hibiscus: twee families

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (1)

Hibiscussen uit de twee families lijken op elkaar, maar hebben heel andere omstandigheden nodig. Winterharde soorten komen oorspronkelijk uit Zuid-China en kunnen onze winters aan, terwijl tropische soorten – eveneens uit China – een minimumtemperatuur van 7ºC nodig hebben.

Je herkent winterharde variëteiten aan hun grote, enkele bloemen met hartvormige, matte bladeren. Ze komen voor in de kleuren rood, wit, lila en roze. Deze soorten zijn makkelijk te kweken. Tropische hibiscussen (Chinese roos) hebben donkere, glanzende bladeren en bloeien in kleuren als roze, oranje en geel. Deze kamerplanten bloeien in principe van mei tot oktober, maar ze kunnen wel lastig zijn om te kweken.

Hibiscus binnen standplaats

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (2)

Afmetingen

Hoogte: 1.8 m

Breedte: 1.2 m

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (3)

Locatie

Zuid

West

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (4)

Standplaats

Zon

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (5)

Winterhard?

Vorstgevoelig

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (6)

Grondsoort

Zandgrond

Kleigrond

Veengrond

Zure grond

Kalkrijke grond

Afhankelijk van de variëteit, hebben hibiscussen verschillende voorkeuren. Zowel winterharde als tere variëteiten kunnen in potten staan, zolang ze grond hebben die goed water doorlaat. Verpot deze planten elke twee tot drie jaar om ze gezond te houden.

Tropische hibiscussen voelen zich thuis in je huis op een lichte, vochtige plek. Zorg ervoor wel dat ze niet in direct zonlicht staan. Deze planten hebben verder behoefte aan een minimumtemperatuur die tussen 7-10°C ligt. Ook houden ze van een hoge luchtvochtigheid. Een lichte badkamer die niet te veel direct zonlicht binnenlaat, is een ideale plek voor een Chinese roos.

Chinese roos verzorgen

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (7)

Geef Chinese roos regelmatig water tijdens het groeiseizoen, namelijk van de lente tot de vroege herfst. Tijdens die periode kunnen ze ook elke twee weken wat vloeibare voeding met een hoog kaliumgehalte gebruiken.

Van de late herfst tot de lente is de plant in rust. Geef je plant tijdens die periode dan ook minder water. Verder is een goede vuistregel om de bovenste centimeters potgrond altijd te laten opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Chinese roos snoeien

Ook als je hibiscus als kamerplant houdt, is het goed om deze jaarlijks te snoeien om zo je plant in vorm te houden. In het vroege voorjaar vorm je de hoofdstructuur van de takken door de groei van vorig jaar in te korten. Uit deze stengels komen dan later nieuwe, bloeiende scheuten voort.

Heeft je plant ongewenste, lange scheuten? Deze kun je in het vroege voorjaar terugsnoeien tot 5 tot 7,5 cm vanaf de basis van de plant. Dunne, niet bloeiende scheuten kun je wegknippen.

Problemen oplossen bij tropische hibiscus

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (8)

Bij Chinese roos is het goed om rekening te houden met een paar dingen. Als de luchtvochtigheid te laag is, kunnen deze soorten bijvoorbeeld hun knoppen laten vallen. Boots hun habitat na door ze regelmatig te besproeien of zet je plant in een vochtige ruimte, zoals een badkamer. Verwelkt je plant vaak? Dan kun je hem het beste verpotten.

Een plaag om in de gaten te houden bij hibiscus is spint. Deze diertjes doen het goed in een droge omgeving. Dubbel effectief dus om de luchtvochtigheid voor je plant te verhogen! Zo houd je jouw plant gehydrateerd en houd je spint onder controle.

Tips voor het kopen van Chinese roos

Ga je een tropische hibiscus kopen voor in huis? Houd hier vooral rekening mee:

  • Zorg ervoor dat je de juiste soort koopt voor je ruimte. Kies een winterharde variant (Hibiscus syriacus of tuinhibiscus) voor buiten en een tropische soort (Hibiscus rosa-sinensis of Chinese roos) voor binnen.
  • Kies voor een plant die geen tekenen van ziekte of plagen vertoont en waarvan de bladeren en knoppen er gezond uitzien.
  • Hibiscussen vind je onder andere bij kwekers, online plantenwinkels en tuincentra.

Meer lezen over bloemen binnenshuis

  • Aasbloemen: prachtige stinkerds
  • Laat je vlinderorchidee opnieuw bloeien met deze tips
  • Bomen over begonia’s
  • Een tropische kroonluchter: Nepenthes of bekerplant
  • Aronskelken: je komt ze overal tegen, maar ze zijn altijd anders
  • De juiste orchidee op de juiste plek: dit moet je weten
  • Bereid je dit najaar voor en zet je huis met kerst in bloei!

Meer lezen over:

Bloem Kamerplant Malvaceae

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.

Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensis): van kweken tot snoeien (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6094

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.